Zorgkosten buiten Europa uit basisverzekering

Zorgkosten buiten Europa uit basisverzekeringzorgkosten buitenland

In 2017 is het niet meer mogelijk om zorgkosten die buiten Europa zijn gemaakt te declareren bij de basisverzekering. Nederlanders moeten in dat geval een aanvullende en/of een reisverzekering afsluiten. Dit heeft gevolgen voor zowel het advies in zorgverzekeringen als in reisverzekeringen.

Uitzondering in bepaalde gevallen
Uiteraard zijn er wel uitzonderingen op de beperking van de werelddekking. Voor Nederlanders die voor bepaalde zorg alleen naar het buitenland kunnen, geldt een uitzondering. De beperking van de werelddekking geldt ook niet voor mensen die voor hun werkgever of voor hun beroep in het buitenland verblijven. Volgens Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, zorgt dit besluit voor een besparing van 60 miljoen euro per jaar.

Zorgverzekering versus reisverzekering
Tot 2017 worden medische kosten in het buitenland vergoed maar wel op basis van het Nederlandse tarief. In Turkije en Thailand zijn de medische kosten namelijk vaak vijf keer hoger dan in Nederland en in de Verenigde Staten zelfs wel tien keer hoger.
In Brazilië wordt er voor een consult bij de huisarts gemiddeld honderden euro’s betaald en voor het ziekenhuis wel duizenden euro’s.

Advies op maat
Door de beperking van de werelddekking
op de basisverzekering vanaf 2017 is het advies over zorgverzekeringen nog belangrijker. Bepaalde medische kosten kunnen met de juiste aanvullende verzekering toch gedekt worden.

vergelijkzorgverzekeraars